Gameverslaving

08-12-2014 00:00

Je hebt er wel eens over gehoord, jongeren die uren achter elkaar spelletjes spelen. Het lijkt allemaal heel onschuldig, maar dit kan leiden tot een gameverslaving.

Kenmerken van een gameverslaving

Een gameverslaving is voornamelijk te herkennen aan dwangmatig gedrag zoals:

  • Moeite hebben met het onderbreken van een computerspel voor het avondeten;
  • Het dagelijks leven, sociale kontakten, werk of studies worden opzij geschoven voor het computerspel. Werk en studies worden bijvoorbeeld afgeraffeld om zo snel mogelijk weer verder te kunnen met het computerspel;
  • De nachtrust kan er ook onder lijden, in sommige gevallen wordt er zelfs drugs gebruikt om wakker te blijven;
  • Soms weten jongeren niet van hun gameverslaving af, omdat ze het verdringen.

MMORPGs

Vooral MMORPG-computerspellen (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) hebben een verslavende werking. Het is ook mogelijk om verslaafd te raken aan andere soorten games. Bij dit soort spellen heeft de speler 1 of meerdere personages die hij kan ontwikkelen door opdrachten uit te voeren. Daarnaast krijgen de personages door het spel heen nieuwe vaardigheden en kunnen ze nieuw gebied in de spelwereld ontdekken. Dit soort spelen hebben altijd een open einde, dat komt doordat de speler telkens nieuwe voorwerpen kan vrij spelen voor zijn personage. Dit zorgt ervoor dat de speler telkens zijn tijd gaat investeren in het verbeteren van zijn personage, met als gevolg dat op den duur de gameverslaving steeds erger wordt.

Verslavende games

Voorbeelden van verslavende games zijn;

  • Runescape, spelers kunnen met elkaar communiceren door tegen elkaar te vechten, chatten, items met elkaar te ruilen of minigames te spelen waarbij ze samen moeten werken.
  • World of Warcraft, dit spel speelt zich af in een wereld genaamd Azeroth. Je moet kiezen tussen 2 rivaliserende volkeren (Horde of Alliance). Een groot deel van het spel bestaat uit het uitvoeren van quests, opdrachten. Door deze quests te voltooien krijgt de speler ervaringspunten, waardoor hij een hoger level kan bereiken en hij een beloning van geld en voorwerpen krijgt. In het andere deel van het spel kan je lid worden van een quilt, spelersgroep, waarmee je tegen andere quilts vecht.

Lichamelijke verslaving

Ons geheugen, aandacht en probleemoplossende vermogen worden tijdens het spelen van een spel intensief gebruikt. Hierbij speelt de overdrachtsstof dopamine een belangrijke rol. Dopamine wordt geassocieerd met het deel van de hersenen dat met plezier en belonen te maken heeft. Deze samenhang zal deels verklaren waarom men steeds meer van dezelfde prikkel opzoekt, wat leidt tot een gameverslaving.

 

Door Veronique Serné

 


 

Geef je mening

Geen commentaar gevonden.

Nieuw bericht